Voordat u de onderstaande beschrijving doorleest, is het misschien handig als u eerst een LEGO stopmotion video bekijkt. Het is namelijk erg lastig in te schatten, wat een LEGO stopmotion video precies inhoudt. In de video hiernaast neem ik je mee in het hele proces.


Wat is LEGO stopmotion?

Bij de filmtechniek stopmotion, is het de kunst om van foto's een bewegend beeld te maken. Je maakt een foto, je beweegt het voorwerp dat je wilt laten bewegen (een klein beetje), daarna maak je weer een foto. Dit herhaalt zich keer op keer. Je kunt begrijpen dat dit heel erg lang duurt, voordat je een video hebt. Soms heb je ook nog eens scenes dat je meerdere voorwerpen hebt die bewegen. Dat kan het nog eens extra lastig maken. 

Tijdens het maken van een video, ben je niet alleen foto's aan het maken. Er gaat een hele voorbereiding aan vooraf en na het maken van de foto's ben je ook nog niet klaar.


Stappenplan

1. Brainstormen

Voordat je begint met een video, moet je eerst een idee hebben. Ik heb vaak veel ideeën, maar het komt soms voor dat die ideeën gewoon niet uit te werken zijn in LEGO, omdat je het kunt uitdrukken in LEGO, vanwege het materiaal of bewegingen. Als je het wel kunt uitwerken in LEGO, dan ga je kijken wat je moet gaan bouwen. 

2. Bouwen

Een mooi decor is natuurlijk ook belangrijk. Je hebt hier vooral veel LEGO voor nodig en dan kun je bouwen wat je zelf wilt!

3. Foto's maken

In deze fase ga je alleen maar foto's maken, foto's maken en... foto's maken. Bij iedere foto moet je het poppetje of de auto een klein stukje bewegen. Als je dan al die foto's achter elkaar zet, dan krijg je een video met bewegend beeld. Je moet er wel voor zorgen dat je een statief hebt en goede belichting. Ik ben met deze fase meestal wel het meeste tijd kwijt. Het gebeurt ook weleens dat je tegen je statief aanstoot en dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen...

4. Monteren

Dit is ook een fase die je niet moet onderschatten. Bij het monteren werk ik ook in verschillende stappen. Als eerste maak ik van iedere scene een aparte video, waarbij ik alle foto's van die scene achter elkaar zet. In een nieuw document kan ik dan werken met alle scenes die al als video zijn opgeslagen. Dit maakt het editen op dat moment een stukje makkelijker en overzichtelijker. Uiteindelijk voeg ik nog een kleurcorrectie toe en als het nodig is tekst en animatie.